Louis Poulsen Artichoke Koper – Een Icoon van Deense Designverlichting

Louis Poulsen Artichoke Koper – Een Icoon van Deense Designverlichting

Introductie

De Louis Poulsen Artichoke Koper is een van de meest iconische stukken Deens designverlichting. Het ontwerp is gebaseerd op een gestileerde artisjok en bestaat uit aluminium lamellen die in lagen zijn gerangschikt om het licht diffuus en zacht te maken. Het koperen model voegt een extra dimensie van warmte en luxe toe aan dit populaire ontwerp. In dit artikel zullen we in meer detail kijken naar de geschiedenis, het ontwerp en de toepassingen van de Louis Poulsen Artichoke Koper.

Geschiedenis

De Artichoke lamp werd oorspronkelijk ontworpen door de Deense architect en designer Poul Henningsen in 1958. Henningsen was bekend om zijn innovatieve lichtontwerpen die het belang van diffuus licht benadrukten. Met de Artichoke lamp wilde hij een lichtend sculptuur creëren dat zowel functioneel als mooi was om naar te kijken. Het ontwerp was meteen een hit en werd een van de meest herkenbare stukken Deens design.

De koperen versie van de Artichoke lamp werd pas veel later geïntroduceerd. In 2014 bracht Louis Poulsen een speciale editie uit ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de lamp. Deze editie, met een koperen afwerking op de lamellen, was meteen een groot succes en is nu een geliefd stuk bij verzamelaars en designliefhebbers wereldwijd.

Ontwerpkenmerken

De Louis Poulsen Artichoke Koper is verkrijgbaar in drie maten: 48 cm, 60 cm en 72 cm. Het ontwerp bestaat uit 72 gerangschikte ‘bladeren’ die zijn gemaakt van koperen platen. Deze platen zijn machinaal gesneden en vervolgens gebogen om een ​​gestileerde artisjok vorm te creëren. Elke laag is zo geplaatst dat er geen direct licht de lamp verlaat, waardoor een zacht en diffuus licht ontstaat dat de hele kamer verlicht.

Het koperen materiaal voegt een extra dimensie van warmte en elegantie toe aan het ontwerp. Koper heeft een natuurlijk roodachtig bruin patina dat na verloop van tijd zal ontstaan, waardoor de lamp alleen maar mooier wordt naarmate hij ouder wordt.

Toepassingen

De Louis Poulsen Artichoke Koper is geschikt voor een breed scala aan toepassingen en interieurstijlen. Het is een populaire keuze voor woonkamers, eetkamers en slaapkamers vanwege zijn zachte en warme lichtkwaliteit. Het ontwerp is ook geschikt voor commerciële ruimtes en kan een statement piece zijn in restaurants, hotels en kantoren.

Het koperen model van de Artichoke lamp is vooral geschikt voor interieurs met een warme en aardse kleurenpalet. Het kan worden gecombineerd met diep rode, groene en blauwe tinten om een ​​gezellige en uitnodigende sfeer te creëren.

Conclusie

De Louis Poulsen Artichoke Koper is een klassiek stuk Deens design dat zowel functioneel als mooi is. Het koperen materiaal voegt een extra dimensie van warmte en luxe toe aan het iconische ontwerp en maakt het nog begeerlijker voor verzamelaars en designliefhebbers. Of het nu in een woonkamer, slaapkamer of commerciële ruimte wordt geplaatst, de Artichoke lamp staat altijd garant voor een zachte en uitnodigende sfeer.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *