Keuken verlichting: verhoog de sfeer en functionaliteit van je keuken

Keuken verlichting: verhoog de sfeer en functionaliteit van je keuken

Introductie

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in het huis en verdient daarom veel aandacht wat betreft de verlichting. Niet alleen is het belangrijk om voldoende licht te hebben om veilig en efficiënt te kunnen koken, maar de verlichting kan ook bijdragen aan de sfeer en uitstraling van de keuken. In dit artikel zullen we bespreken hoe de juiste keuken verlichting niet alleen zorgt voor goede functionaliteit, maar ook voor een aangename sfeer in de keuken.

Functionele verlichting

Een goede keukenverlichting is functioneel en zorgt voor een heldere verlichting van het werkgebied. Over het algemeen moeten er vier soorten verlichting worden overwogen: algemene verlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Voor de algemene verlichting is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de keuken en het aantal ramen en deuren. Een grote keuken heeft waarschijnlijk meer licht nodig dan een kleinere keuken met weinig ramen. Taakverlichting is bedoeld om specifieke taken te verlichten, zoals het snijden van groenten of het bakken van een cake. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van spots of verlichting onder keukenkastjes. Accentverlichting is bedoeld om bepaalde delen van de keuken, zoals een kunstwerk of een mooi servies, uit te lichten en sfeerverlichting zorgt voor een gezellige sfeer in de keuken.

Sfeervolle verlichting

Logischerwijs is sfeerverlichting een van de belangrijkste elementen van de keukenverlichting. De keuken is immers vaak de centrale plek in het huis en wordt gebruikt voor meer dan alleen koken. Hier vallen zaken als dimmers, indirecte verlichting zoals plafondverlichting met een indirecte kap, of een aantal wandlampen in de avond onder. Indirecte verlichting zorgt voor zachter, subtiele verlichting dat een warmere, knusse sfeer brengt. Hanglampen zorgen daarentegen voor een andere sfeer en kunnen worden gebruikt als accentverlichting en om een beetje pit in de sfeer te brengen.

De juiste keuze van lampen

Om een ​​goede keuze te maken, zijn het type fitting en het wattage erg belangrijk. Een E27 fitting is het type fitting dat het meest voorkomt in de standaard huishoudverlichting. GU10-fittingen zijn echter populair voor inbouwspots. Voor de keuze van wattage is het belangrijk om te kijken naar het soort licht dat u wilt hebben en hoe dit licht gebruikt zal worden in de keuken. Koud wit licht is erg handig voor functionele verlichting, terwijl warm wit licht veel beter past in een sfeervolle omgeving.

-https://www.interieurblogs.nl/inspiratie/verlichting/keukenverlichting-waar-moet-je-op-letten.html
-https://www.installatie.nl/praktijkvoorbeelden/algemene-verlichting-keuken-vaak-onvoldoende/
-https://www.lampenlicht.nl/inspiratie/keuken-verlichten-de-beste-tips#
-https://www.minder.nl/blogs/wooninspiratie/zo-gebruik-je-keukenverlichting-als-sfeermaker/

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *